
«Кава – улюблений напій цивілізованого світу».
Томас Джеферсон
Немає точного опису походження кавового зерна або першого вживання людиною чашечки кави, хоча серед істориків існує загальна думка, що каву було вперше виявлено в горах Ефіопії (Абіссінії).
Згідно з однією з легенд, в 8 столітті до н.е. одинокий пастух Калді відкрив унікальні властивості кави, які і до цього дня цінуються багатьма любителями ароматного напою. В один прекрасний день він помітив, що його кози стали бадьорішими після додавання в їхню їжу диких червоних ягід.
Потім Калді з’їв кілька ягід сам і також відчув прилив енергії. Незабаром ці унікальні властивості кави стали відомі деяким ченцям в сусідньому монастирі, і вони теж почали вживати боби, які допомагали їм медитувати і молитися протягом тривалого часу.
Інші монастирі також почали використовувати ягоди для тієї ж мети. Так і почалося поширення кави по всій земній кулі.
Регіон Каффа як і раніше є основною областю вирощування кави. Мабуть, саме там справжня батьківщина кавових дерев.
Інша традиційна легенда про перше відкриття кави пов’язана з арабським містиком на ім’я Омар, який був вигнаний в пустелю регіону Сеча своїми ворогами. Омару загрожувало неминуче голодування, поки він не приготував відвар з ягід кавових дерев і зміг залишитися в живих.
З тих пір Сеча і до цього дня залишається основним регіоном добування кави, а також добре відомим як місце, де були знайдені перші кавові зерна, які стали популярними в Європі.